tisdag 21 oktober 2014

Nedmontering av kakelugnen

I vårt hus hade det tidigare funnits minst fyra kakelugnar men när vi köpte det fanns bara en kvar. På ett sätt känns det lite skönt att inte behöva riva och förvara (det blir en del bananlådor!) flera stycken även om man ju hade kunnat sälja dem och få lite extra i byggkassan. Vi kommer inte behöva så många i det nya huset utan en för mysfaktor och vid behov extra värmekälla på vintern räcker väldigt bra.


Såhär såg den ut före rivning. En väldigt fin modell som känns klassisk och passar bra in med hur vi har tänkt inreda i vardagsrummet där den ska stå. Det fattas tråkigt nog en bit av kransen längst ned, så det kommer vi behöva försöka fixa på något sätt.


Det var i våras någon gång som jag efter lite gruvande gjorde slag i saken och märkte upp kakelugnen och rev den, efter att ha läst Värmen i gamla hus av Göran Gudmundsson och på olika forum hur folk hade gjort.


Första biten borta!! Det var väldigt spännande när den väl lossnade efter några minuters ruckande, kransbitarna längst upp är ganska tunga så det är ett under att jag kunde klättra ned med dem utan att tappa dem, haha!


En bra bit på vägen! Jag märkte bitarna med frystejp och spritpenna, hittills verkar det vara ett bra sätt, ingen tejpbit hade åkt av när kaklen packades ned i bananlådorna.


Här ligger den (nästan hela) på golvet. Som ni ser hade en del kakel spruckit, mest där krokar suttit och från hålen där man fäst stålbågarna som satt mellan lagren. Det ska gå bra att sätta upp ugnen ändå och tydligen går det att dölja sprickorna så den ser hel och fin ut igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar