onsdag 25 juni 2014

Sågspån och grus

Det som husrivningen kretsat mest kring den senaste månaden har varit sågspån. Mellan varje våning (två och en vind) och även i de väggar som inte är timmerväggar, ligger 20-30 cm sågspån som vi inte riktigt visste hur vi skulle handskas med. Googlade såklart lite på hur folk hade gjort och E (min man) var ganska inne på att suga bort allt med någon spånsug. Men till slut fick vi inse att det bästa och billigaste ändå var att skyffla det i säckar. Eftersom det skulle bli rätt mycket arbete att göra detta tänkte vi att det är väl lika bra att inte slänga spånet, som faktiskt är extremt rent och råttskitsfritt, utan använda det till isolering mellan våningarna när vi bygger upp det igen.




Vindsgolvet tömde vi genom att göra ett hål och skyffla ned allt till nästa våning, sedan stoppade vi högen i säckar. Det hade säkert kunnat göras på ett smidigare sätt men det funkade bra och ca 70-80 säckar är nu fyllda och ska flyttas bort för förvaring i ladugården bredvid.





Jag nämnde ju i förra inlägget att en del hänt på nya tomten också och det är denna, i mina ögon, gudomliga väg som har grovbutits över hygget upp dit där vårt hus ska stå! Vi fick veta av han som gräver åt oss att det är bäst om vi väntar över vintern innan vi gjuter för grunden och timrar upp huset eftersom kylan och snön kommer stabilisera där huset ska stå. Vi hade ju i vår iver tänkt timra upp det i år men det känns viktigare att inte huset åker nedför backen åtminstone de närmsta 100 åren. Därför tar vi det nu lite lugnare med rivandet också. Men ned ska huset och timret ska helst ligga uppe på tomten under ett skyddande tak innan snön kommer, redo att sättas upp så fort som möjligt nästa år.  



1 kommentar:

  1. Roligt att hitta din blogg (efter din kommentar hos mig).
    Vilken fint beslut - att återanvända sågspånen till bjälklagen. Det tycker jag verkligen. Jag har kvar sågspånen i "morfars" hus och dessutom fyllt på med lite till i vindsbjälklaget.

    SvaraRadera